Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pierożki na parze z mikroziołami

  • wege
  • 4
  • 1,5 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka pszenna typ 480 350 g
  • ciepła woda 250 ml
  • szczypta soli
  • kolendra 1/2 pęczka
  • naturalne tofu 300 g
  • 2 cm startego na tarce imbiru
  • drobno posiekana papryczka chilli 1/3
  • czosnek 2 ząbki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • marchewka starta na dużych oczkach 1 sztuka
  • mikro groszek czepny 1 opakowanie
  • mikro słonecznik 2 opakowania
  • olej sezamowy 4-5 łyżek
  • podprażony sezam 1 łyżeczka
  • drobno posiekany szczypiorek 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy 1-2 łyżeczki
  • sos sojowy 10 łyżek
  • ocet ryżowy 2-3 łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • drobno posiekana papryczka chilli kilka plastrów

sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto do miski wsyp mąkę, sól i wlej wodę. Ręką zagnieć ciasto aż składniki się połączą i powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 30 minut. 

Aby przygotować sos w misce połącz wszystkie składniki i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 

Mini sałatkę z mikroziół przygotuj pod koniec gotowania. Wystarczy wszystkie składniki delikatnie wymieszaj w misce. 

Aby przygotować farsz w misce, za pomocą widelca rozgnieć tofu. Dodaj sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę składników. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. 

Ciasto podziel na 2 części.  Rozwałkuj bardzo cienko. Za pomocą szerokiej szklanki wytnij okrągłe części. Na każdą część połóż 1 łyżeczkę farszu. Brzegi zawiń tak aby ciasto nie rozpadło. 

Piętra w koszyku bambusowym wyłóż papierem do pieczenia. W woku zagotuj taką ilość wody aby po włożeniu do niego koszyka ten prawie dotykał lini wody. Kiedy z koszyka zacznie parować woda ułóż w nim pierożki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Inaczej mogą się posklejać. Pierożki gotuj przez 10-20 minut. W połowie czasu możesz zamienić piętra koszyka. 

Pierożki podawaj z sosem i sałatką z mikroziół. 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0