Pierożki na parze z mikroziołami
- wege
- 4
- 1,5 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna typ 480 350 g
- ciepła woda 250 ml
- szczypta soli
- kolendra 1/2 pęczka
- naturalne tofu 300 g
- 2 cm startego na tarce imbiru
- drobno posiekana papryczka chilli 1/3
- czosnek 2 ząbki
- sos sojowy 2 łyżki
- marchewka starta na dużych oczkach 1 sztuka
- mikro groszek czepny 1 opakowanie
- mikro słonecznik 2 opakowania
- olej sezamowy 4-5 łyżek
- podprażony sezam 1 łyżeczka
- drobno posiekany szczypiorek 2 łyżeczki
- ocet ryżowy 1-2 łyżeczki
- sos sojowy 10 łyżek
- ocet ryżowy 2-3 łyżki
- olej sezamowy 1 łyżka
- drobno posiekana papryczka chilli kilka plastrów
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto do miski wsyp mąkę, sól i wlej wodę. Ręką zagnieć ciasto aż składniki się połączą i powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 30 minut.
Aby przygotować sos w misce połącz wszystkie składniki i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Mini sałatkę z mikroziół przygotuj pod koniec gotowania. Wystarczy wszystkie składniki delikatnie wymieszaj w misce.
Aby przygotować farsz w misce, za pomocą widelca rozgnieć tofu. Dodaj sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę składników. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj bardzo cienko. Za pomocą szerokiej szklanki wytnij okrągłe części. Na każdą część połóż 1 łyżeczkę farszu. Brzegi zawiń tak aby ciasto nie rozpadło.
Piętra w koszyku bambusowym wyłóż papierem do pieczenia. W woku zagotuj taką ilość wody aby po włożeniu do niego koszyka ten prawie dotykał lini wody. Kiedy z koszyka zacznie parować woda ułóż w nim pierożki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Inaczej mogą się posklejać. Pierożki gotuj przez 10-20 minut. W połowie czasu możesz zamienić piętra koszyka.
Pierożki podawaj z sosem i sałatką z mikroziół.