Azjatycki makaron z miętą, kolendrą i szparagami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeża kolendra pęczek
- świeża mięta 1/2 pęczka
- makaron soba 2 porcje
- szparagi 10
- szalotka 1
- olej do smażenia
- sezam garść
- sos rybny 4 łyżki
- świeża papryczka chili 1 cm
- czosnek 1 ząbek
- olej ryżowy 1 łyżka
- świeży imbir 1/2 cm
sposób przyrządzenia
Zacznij od przygotowania sosu. Do małej miseczki wlej sos rybny, olej ryżowy, drobno pokrojoną papryczkę, imbir starty na tarce oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszaj. Szalotkę pokrój w piórka. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Upraż sezam aż zacznie ładnie pachnieć. Zagotuj wodę na makaron. Umieść go w garnku i poczekaj ok 8-10 minut aż będzie miękki, ale nierozgotowany. Odłam końcówki szparagów. Szparagi pokrój na kilku centymetrowe kawałki. Zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Wrzuć szparagi i gotuj ok 3 minut. Posiekaj miętę i pół pęczka kolendry. Przecedź makaron. Ponownie rozgrzej patelnię z szalotkami, dodaj makaron, szparagi, posiekane zioła i połowę sezamu. Wlej sos i podsmaż całość przez 2 minuty. Makaron podawaj posypany sezamem i świeżą kolendrą. Jedz od razu.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz
http://masztalerz.tumblr.com/