Realizujemy wyłącznie zamówienia od 60 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Ciasto cytrynowe z melisą, z polewą z białej czekolady i mięty

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • drobny cukier 300 g
  • mąka 300 g
  • masło 200 g
  • maślanka 1 szklanka
  • skórka otarta z dużej cytryny 1
  • jajka 6
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • listki melisy 1 i 1/2 doniczki
  • biała czekolada 3/4 tabliczki
  • mięta kilka gałązek

sposób przyrządzenia

Formę do ciasta o średnicy 30 cm (lub 2 mniejsze), smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Cukier, skórkę z cytryny i miękkie masło miksujemy do konsystencji puszystego kremu. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Po chwili dodajemy jajka, ponownie miksujemy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość partiami dodajemy do mikstury z masłem, na zmianę z maślanką. Na końcu dodajemy posiekane liście melisy i przez chwilę mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę przekładamy do formy i pieczemy około godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z posiekanym listkami mięty, polewamy nią ostudzone ciasto.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0