Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Domowy melisowy budyń z czekoladowym crunchy

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • płatki zbożowe, np owsiane 1 szklanka
  • pestki (np. dyni i słonecznika) 4 łyżki
  • orzechy 4 łyżki
  • miód 3 łyżki
  • mleko 1 łyżka
  • gorzka czekolada 1/2 tabliczki
  • mleko 500 ml
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • żółtko 2
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • listki melisy 1/2 doniczka

sposób przyrządzenia

Crunchy:
Piekarnik nastawiamy na 140 st. C z włączonym termoobiegiem.
Pestki i orzechy mielimy na bardzo drobno. Przekładamy do miski, dodajemy płatki zbożowe, miód  mleko i wszystko dobrze mieszamy (najlepiej ręką). Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodajemy  dodatkową łyżkę miodu.
Wykładamy całość równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut, mieszając co jakiś czas i sprawdzając stopień zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu mieszamy z wcześniej posiekaną czekoladą.

Budyń:
Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki i miksujemy ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy z masłem i cukrem. Szklankę z miksturą dodajemy do gotującego się mleka, jednocześnie obniżając temperaturę gotowania i mieszamy do ponownego zagotowania. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu miksujemy blenderem z listkami melisy.
—————————————
Do salaterek wsypujemy crunchy i zalewamy ostudzonym budyniem. Wierzch posypujemy odrobiną crunchy, czekoladą i listkami melisy.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0