UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Ciasto z żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami i melisą

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka tortowa 200 g
  • brązowy cukier 3/4 szklanki
  • jajka 5
  • orzechy laskowe 50 g
  • suszone śliwki 50 g
  • świeża lub suszona żurawina 1 szklanka
  • śmietana 18 % 180 g
  • świeża melisa 1 doniczka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • miękkie masło 150 g
  • biała czekolada (opcjonalnie, najlepiej wtedy gdy używamy świeżej żurawiny – dobrze równoważy jej kwaśny smak) 100 g

sposób przyrządzenia

Masło miksujemy z cukrem na gładko. Stopniowo dodajemy jajka i śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – wszystko cały czas miksując. Orzechy, melisę i śliwki siekamy w malakserze. Dodajemy do masy, razem z żurawiną. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 min.  w temperaturze 180 st. C. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch ciasta, dekorujemy świeżą żurawiną i listkami melisy.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0