UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pieczone pierożki z tymiankiem, ricottą i bazylią

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ciasto:
  • jajka 3
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • olej 3 łyżeczki
  • mąka 2 szklanki
  • świeży tymianek listki
  • nadzienie:
  • jajka 1
  • serek ricotta 400g
  • świeża bazylia ok 30 g
  • czosnek ząbek
  • sól 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • jogurt naturalny małe opakowanie
  • świeża kolendra listki

sposób przyrządzenia

W misce miksujemy jajka na gładki krem. Dodajemy olej , sól, pieprz listki tymianku i miksujemy przez minutę. Dodajemy 1/2 szklanki mąki i miksujemy przez kolejną minutę. Zamieniamy hak do ubijania na hak do wyrabiania ciasta i dodajemy pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.

Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.

Ucieramy jajko na puszysty krem, dodajemy starty ząbek czosnku, sól i pieprz, miksujemy przez ok. minutę. Dodajemy ricottę i znów przez chwilę miksujemy, dodajemy posiekane listki bazylii i mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nakładamy środek porcję serka, zalepiamy brzegi. Pierożki smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 stopniach C przez 25-30 min. Podajemy z jogurtem wymieszanym z listkami kolendry.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0