UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pad Thai z krewetkami w omlecie z bazylią tajską

  • Makarony

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • czosnek 2 ząbki
  • cebula biała 1
  • imbir 80 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • krewetki 8
  • makaron ryżowy
  • słodkie ziemniaki 200 g
  • sos rybny 2 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • cukier trzcinowy łyżka
  • orzeszki ziemne (niesolone) 2 łyżki
  • kiełki fasoli mung garść
  • papryczka chili
  • tajska bazylia 1 garść
  • jajka 2
  • limonka 1

sposób przyrządzenia

Obrany czosnek pokrój na cienkie paseczki, cebulę i imbir w słupki i wrzuć do woka lub głębokiej patelni, wlej olej rzepakowy i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć makaron ryżowy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al’dente. Zazwyczaj wystarczy ok. 3-5 minut.

W tym czasie pokrusz orzeszki w moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa. Na patelnię wlej sos rybny (pamiętaj by go nie wąchać), sos sojowy, cukier i wymieszaj z podsmażonymi składnikami. Następnie dodaj odcedzony makaron, połowę pokruszonych orzeszków, kiełki fasoli mung, posiekane chili oraz bazylię tajską. Na drugiej patelni usmaż cienki omlet i następnie przełóż na niego pad thai, zawiń do środka. Pad thai podawaj od razu, skropiony sokiem z limonki i posypany orzeszkami ziemnymi.

Przepis i zdjęcie: Tomek Woźniak

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0