PASTA Z CIECIERZYCY, SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII
- wege
- 4
- 10 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ciecierzyca (w tym jedna z zalewą) 2 puszki
- świeża bazylia 2 garści
- bazylia tajska 1 garść
- suszone pomidory 15 sztuk
- czosnek 1 ząbek
- sok z jednej cytryny
- pasta tahini 5 łyżek
- musztarda 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki (poza bazylią tajską), umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów możesz wyłożyć do miseczek, a na wierzch wlać oliwę z oliwek. Dodatkowo udekoruj ją kolorowymi pomidorkami i świeżymi listkami bazyli tajskiej. Będzie smakować obłędnie podana, np. z grassini, krakersami lub małymi grzankami.
Domowy hummus możesz przyrządzić w kilka minut! A wykorzystasz go do wielu potraw. Pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii świetnie komponuje się z kanapkami, ale też jako sos do grillowanych bądź świeżych warzyw, przekąska imprezowa, czy… nadzienie do tortilli lub pierogów! Takie połączenia nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze są zdrowe i wegetariańskie.