Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pasta groszkowo – miętowa

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mrożony groszek 400 g
  • mięta 2 doniczki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny

sposób przyrządzenia

Do wrzącej, osolonej wody wsyp 400 gramów mrożonego groszku. Dodaj obrane trzy ząbki czosnku i gotuj przez kilka minut, aż groszek stanie się miękki. Szybko zalej go zimną wodą – czyli dokonaj tzw. blanszowania, by nie stracił soczyście zielonego koloru. Gdy groszek wystygnie zblenduj go na gładką masę, dodając ugotowany wcześniej czosnek, sok z połowy cytryny oraz świeżą miętę z dwóch doniczek. Całość dopraw solą i pieprzem.

 

Jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj odrobinę oliwy. Przepyszna w połączeniu z pieczywem, czy świeżymi warzywami.

 

Zdjęcie i przepis: Zosia Różycka i Ola Szwarc

udostępnij

Pasta groszkowo-miętowa

Doskonała alternatywa dla masła – i to w ziołowym, soczyście zielonym wydaniu! Pastę groszkowo-miętową przygotujesz w zaledwie kilka minut, a lista składników jest niezwykle krótka. Jeśli lubisz orzeźwiający smak mięty, to przepis trafi idealnie w twoje gusta. Pasta świetnie pasuje do tostów, jako zamiennik masła, a nawet dodatek do grillowanych i świeżych warzyw.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0