UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pasta nero z wędzoną makrelą, kaparami i pietruszką oraz lubczykiem

  • Makarony

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • makaron barwiony sepią 250 g
  • mięso oddzielone z dużej wędzonej makreli 1
  • biała cebula 1
  • czosnek 2 małe ząbki
  • śmietanka kremówka 180 ml
  • wytrawne wino 30 ml
  • posiekana papryczka chili łyżeczka
  • kapary 1 łyżka
  • pietruszka 1/3 pęczka
  • lubczyk 1/4 pęczka
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z cytryny kilka kropel
  • starty parmezan 1/3 szklanki
  • owoce kaparów 1/2 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

sposób przyrządzenia

Na patelni rozgrzewamy oliwę ze szczyptą soli i posiekaną cebulą. Kiedy się zeszkli, dodajemy papryczkę chili, skórkę cytryny oraz wyciśnięty czosnek i smażymy na małym ogniu około siedem minut. Następie podlewamy winem i dodajemy połowę przygotowanej (tj. oddzielonej od skóry i ości) makreli. Dusimy wszystko razem przez pięć minut, po czym dodajemy śmietankę i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszając odparowujemy sos przez jeszcze przez chwilę. W międzyczasie gotujemy makaron, postępując zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odsączamy go na durszlaku, a kilka łyżek wody z gotowania wlewamy na patelnię z sosem. Następnie dodajemy dobrze odsączone kapary, posiekane świeże zioła i resztę ryby (w możliwie największych częściach). Mieszamy delikatnie, tak aby nie rozpadła się na zbyt drobne kawałki. Dorzucamy na patelnię makaron oraz starty parmezan. Mieszamy całość aż połączy się równomiernie i od razu serwujemy. Każdą porcję dekorujemy owocami kaparów, garścią świeżych ziół i ewentualnie dodatkowym parmezanem.

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
http://www.coutellerie.pl/

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0