Realizujemy wyłącznie zamówienia od 60 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Lubczykowe trufle z ciemnej lub białej czekolady

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ulubione ciasteczka (maślane, herbatniki albo owsiane) 80 g
  • czekolada (biała lub gorzka) 100 g
  • śmietanka 4 łyzki
  • sól szczypta
  • listki lubczyku garść
  • cukier lubczykowy do obtoczenia

sposób przyrządzenia

Cukier lubczykowy:

W blenderze zmiksować listki lubczyku i połączyć je z cukrem. Po zmieszaniu można wysypać cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby wilgoć z cukru odparowała.

Trufle:

Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści dobrze zamieszać, dodać zmiksowane na pył ciastka, szczyptę soli, lubczyk i dobrze zamieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować z niej kulki i obtaczać je w cukrze lubczykowym.

Zdjęcie i przepis: Zosia Różycka i Ola Szwarc

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0