Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Czekoladki z pistacjami i lubczykiem

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • gorzka czekolada 400 g
  • skondensowane mleko słodzone 1 puszka (ok 500 g)
  • masło ok 40 g
  • sól szczypta
  • listki lubczyku garść
  • cukier lubczykowy do dekoracji

sposób przyrządzenia

Cukier lubczykowy:

W blenderze zmiksować listki lubczyku i połączyć je z cukrem. Po zmieszaniu można wysypać cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby wilgoć z cukru odparowała.

Czekoladki:

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zamieszać. Nie zdejmując z garnka z wodą, wlać do niej skondensowane mleko, dodać masło i szczyptę soli. Energicznie zamieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać posiekane pistacje i jeszcze mieszać około minuty. Masę wylać na arkusz papieru do pieczenia, wygładzić powierzchnie, posypać pistacjami i cukrem lubczykowym z wierzchu. Wstawić na parę godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ostrym nożem kroić na kawałki i każdą czekoladkę zawinąć w papierek.

Zdjęcie i przepis: Zosia Różycka i Ola Szwarc

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0