Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

focaccia z pomidorkami i bazylią

  • 4
  • 1h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • letnia woda 300 ml
  • cukier 10g
  • suszone drożdże 8g
  • mąka 520g
  • sól 15g
  • ciepła woda 320 ml
  • oliwa z oliwek 20 ml
  • bazylia garść
  • tymianek garść
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • płatki soli

sposób przyrządzenia

Konkursowy przepis i zdjęcie @agabochnak

Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, drożdże i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto nacieramy delikatnie oliwą, układamy w czystej misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę – powinno urosnąć dwa razy. Po tym czasie wbijamy pięść w ciasto, aby usunąć powietrze. Wykładamy ciasto na oprószony blat mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy lub układamy w foremce. Odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie układamy wybrane przez Nas dodatki (ja mieszam wszystko z oliwą, aby się nie przypaliło) i polewamy konkretnie oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut. 



udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0