Realizujemy wyłącznie zamówienia od 60 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Focaccia z rozmarynem, oregano, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • świeże drożdże (lub drożdże instant) 15 g (lub 1 opakowanie)
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • letnia woda 200 ml
  • mąka 450 g
  • oliwa z oliwek 125 ml
  • sól gruboziarnista
  • ser z niebieską pleśnią
  • rozmaryn 2 gałązki
  • świeże oregano kilka gałązek
  • czerwona cebula 2 duże
  • oliwa 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • cukier brązowy 1 łyżka

sposób przyrządzenia

Karmelizowana cebula:
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, cały czas mieszając, aż cała cebula się zeszkli. Dodajemy do niej ocet balsamiczny. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy cukier, listki oregano i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Rozczyn:
Drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier i połowę ilości letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 15 minut (na powierzchni utworzy się piana). Przed dodaniem rozczynu do ciasta, jeszcze raz go mieszamy.

Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski i solimy. Robimy w środku dołek i wlewamy do niego rozczyn, oliwę, resztę letniej wody i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.1,5 h). Po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy ciasto dodając posiekany drobniutko rozmaryn. Rozwałkowujemy ciasto, umieszczamy na rozgrzanej blasze i dłońmi rozpłaszczamy na krążek o średnicy ok. 30 cm. Spryskujemy resztką oliwy, posypujemy gruboziarnistą solą i posypujemy serem pleśniowym (możemy go również dodać po upieczeniu). Pieczemy 20 minut w 230 st. C. Upieczoną focaccię posypujemy karmelizowaną cebulą i serem jeśli nie dodaliśmy go wcześniej.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com/

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0