UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta. Pobierz kalendarz na 2021!

Ciasto czekoladowe z rozmarynem i owocami

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ciasto:
  • gorzka czekolada 200 g
  • masło 200 g
  • jajka 6
  • cukier 230
  • mąka 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól duża szczypta
  • posiekane listki rozmarynu 5-6 gałązek
  • mus z gorzkiej czekolady:
  • gorzka czekolada 200 g
  • śmietanka 36% ok 350 ml
  • listki rozmarynu

sposób przyrządzenia

Czekoladę na ciasto stopić razem z masłem i rozmarynem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Żółtka miksować z cukrem aż będą jasne i puszyste, a kryształki cukru niewidoczne. Dalej miksując dodać stopioną czekoladę wymieszaną z masłem, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać ubite białka do masy. Przelać do formy i piec ok 45 minut w 180 st.C, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do przestygnięcia.

W tym czasie stopić w kąpieli wodnej czekoladę na mus, a zimną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wmieszać przestudzoną czekoladę, energicznie miksując i przełożyć na chłodne ciasto, posypując owocami, listkami rozmarynu i cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0