UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Pizza z oregano i bazylią

  • pizza
  • 4 porcje
  • 60 min

składniki

  • oregano garść
  • bazylia 2 garści
  • pomarańczowa papryka 1
  • cebula 1
  • czosnek 3 ząbki
  • pasta chili łyżeczka
  • pomidory w puszcze 1
  • słodka papryka 3/4 łyżeczki
  • wędzona papryka 1/2 łyżeczki
  • ketchup 2 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy 5-8 łyżeczek
  • świeże drożdże 50g
  • lekko ciepla woda 300 ml
  • cukier 2 łyżeczki
  • mąka pszenna 400-500 g
  • cukinia 1
  • szparagi pęczek
  • ser długodojrzewający
  • czerwona cebula 1

sposób przyrządzenia

Paprykę umyj i pozbądź się nasion. Cebulę, czosnek oraz paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj pastę chilli, ketchup i przyprawy. Wlej pomidory. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj świeże zioła. Odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj na gładki sos.

Między palcami rozetrzyj drożdże z cukrem. Zalej wodą i dodaj dwie łyżki mąki. Wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników. Zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Nie powinno kleić się do dłoni. Ciasto odstaw pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

Szparagi i cukinię umyj. Odłam końcówki szparagów i pokrój je na krótsze kawałki. Cukinię i cebulę posiekaj na cienkie plastry. Parmezan zetrzyj na plastry.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj. Jeśli ciasto klei się do wałka podsyp go mąką. Posmaruj sosem i posyp warzywami. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Aż warzywa i ciasto się zarumieni. Pod koniec pieczenia dodaj ser. Po wyjęciu z pieca posyp świeżą bazylią i oregano.

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0