UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Rozmarynowa focaccia

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka pszenna razowa 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna biała 1 szklanka
  • drożdże 20 g
  • ciepła woda ok 150 ml
  • świeży rozmaryn kilka gałązek
  • cukier 1 łyżka
  • oliwa 2-3 łyżki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • oliwa do smarowania

sposób przyrządzenia

Drożdże rozkrusz i wymieszaj w miseczce z łyżką cukru i ciepłą wodą. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans, aby zaczęły pracować. Obie mąki przesiej do głębokiej miski. Dodaj sól, oliwę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodaj wodę lub mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pod koniec dodaj listki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia. Dużą stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na 1 duży lub 2 mniejsze placki. Przełóż na wyłożoną papierem blachę i zrób zagłębienia. Posmaruj wierzch ciasta oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 190-200 stopni aż focaccia się lekko zrumieni. Doskonale smakuje na gorąco i na zimno! Aby uzyskać inny smak focacci możesz dodawać różne świeże zioła do ciasta, np. bazylię, tymianek, oregano, lubczyk. Sprawdzą się także połączenia ziół z suszonymi pomidorami i oliwkami. Eksperymentuj!

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0