focaccia z pomidorkami i bazylią
- 4
- 1h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
Konkursowy przepis i zdjęcie @agabochnak
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, drożdże i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto nacieramy delikatnie oliwą, układamy w czystej misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę – powinno urosnąć dwa razy. Po tym czasie wbijamy pięść w ciasto, aby usunąć powietrze. Wykładamy ciasto na oprószony blat mąką i wyrabiamy szybko ciasto. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy lub układamy w foremce. Odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie układamy wybrane przez Nas dodatki (ja mieszam wszystko z oliwą, aby się nie przypaliło) i polewamy konkretnie oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.