ZUPA Z MŁODEJ MARCHEWKI Z BAZYLIĄ
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- bazylia pół doniczki
- marchewka 400 g
- szalotka 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 200 g
- bulion warzywny 400 ml
- śmietana 30% 80 ml
- kurkuma pół łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane 2 łyżki
sposób przyrządzenia
Marchew i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój w mniejsze cząstki. W garnku rozpuść masło. Dodaj marchew oraz ziemniaki. Podsmaż przez chwilę. Szalotkę oraz czosnek pokrój w kawałki. Dodaj do garnka. Warzywa zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj bazylię oraz kurkumę. Odstaw, aż lekko wystygnie. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią.