Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Zupa z pieczonych papryk, pomidorów z bazylią, bazylią grecką i maślanymi grzankami

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • papryka czerwona 4
  • ostra papryczka 1/2
  • ząbek czosnku 3
  • cebula
  • por
  • pomidory malinowe 500 g
  • bazylia
  • bazylia grecka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 3-4 kromki pieczywa
  • klarowane masło
  • sól i pieprz
  • za'atar
  • olej rzepakowy
  • jogurt naturalny
  • ser parmezan

sposób przyrządzenia

Papryki umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół. Dodaj pokrojony w grube plastry por. Warzywa natrzyj olejem rzepakowym. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przykryj folią aluminiową albo w piecz w naczyniu z pokrywką. Kiedy papryka zmięknie dodaj pomidory przekrojone na pół. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie. Warzywa przełóż do blendera. Wyjmij wcześniej ziele i liść laurowy. Dodaj bazylię. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw przyprawami. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj wodę albo bulion. Na patelni rozgrzej masło. Chleb pokrój w spore kawałki. Wrzuć na patelnię i smaż, co jakiś czas przerzucając aż chleb się zarumieni. Pod koniec smażenia grzanki posyp za’atarem i posiekaną bazylią grecką. Zupę podawaj z łyżką jogurtu, grzankami, świeżą bazylią i startym serem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0