Krem z selera naciowego z lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- seler naciowy 1
- biała cebula
- świeży lubczyk doniczka
- białe wytrawne wino 1/4 szklanka
- sok z cytryny 3 łyżki
- olej kokosowy 1 łyżeczka
- mleko migdałowe 500 ml
- sól, biały pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Seler kroimy na kawałki i gotujemy na parze do miękkości (przez około 10 minut). W średnio głębokim garnku podsmażamy cebulę. Dodajemy wino i olej kokosowy. Chwilę gotujemy. Dodajemy ugotowanego na parze selera, mleko, liście lubczyku, sok z cytryny i przyprawy, chwilę podgrzewamy. Miksujemy blenderem na gładki krem, podajemy z pestkami dyni.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com