UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Indyk z lubczykiem , tymiankiem i sosem żurawinowym z melisą

  • Drób

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • podudzie z indyka 2
  • sól, pieprz, oliwa
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży lubczyk gałązki
  • świeży tymianek gałązki
  • żurawina 250 g
  • syrop klonowy 1/2 szklanki
  • czerwona cebula 1/2
  • melisa garść listków

sposób przyrządzenia

Podudzia z indyka myjemy i osuszamy, smarujemy masłem, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczemy 1,5 godziny w 180 ° C podlewając co jakiś czas sokiem, który się wytworzy w naczyniu.
Żurawinę płuczemy. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy żurawinę. Dusimy pod przykryciem, aż żurawina puści sok (możemy rozgnieść owoce tłuczkiem). Dodajemy syrop klonowy i posiekaną melisę. Gotujemy, aż sok zgęstnieje (ok.10 minut). Przecedzamy przez sito i polewamy upieczone podudzia indyka.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0