Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Krem z pietruszki i pomarańczy z oliwą rukolową i karmelizowanymi pestkami dyni

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • korzeń pietruszki 500 g
  • pomarańcza 2 (ok 3/4 -1 szklanka soku)
  • biała cebula 1
  • czosnek 1 duży ząbek
  • świeży imbir 15 g
  • bulion 2 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • masło i oliwa kilka łyżek
  • cynamon 1/3 łyżeczki
  • mielona gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone orzechy:
  • łuskane pestki dyni 1/2 szklanki
  • olej 1 łyżka
  • sól morska i pieprz cayenne szczypta
  • oliwa rukolowa:
  • rukola 1 krzaczek
  • dobra oliwa 1/3 szklanki
  • sól szczypta

sposób przyrządzenia

Przygotowujemy pestki. Mieszamy w miseczce dynię z cukrem i przyprawami, dodajemy łyżkę oleju i rozprowadzamy równomiernie. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i nieustannie mieszając trzymamy na średnim ogniu aż pestki się skarmelizują. Następnie wykładamy na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i pozwalamy całkowicie ostygnąć. W razie potrzeby rozdzielamy posklejane kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy. Przez kilka minut szklimy na nim pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek, starty imbir, sypkie przyprawy oraz ½ szklanki soku z pomarańczy. Dusimy kilka minut, aż całość się zredukuje. Dodajemy obraną i pokrojoną w równe kawałki pietruszkę. Podsmażamy chwilę, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do całkowitej miękkości warzyw, około dwudziestu minut. Po tym czasie miksujemy krem na gładko, dodajemy resztę soku z pomarańczy i doprawiamy solą morską. W zależności od pożądanej konsystencji można jeszcze zagęścić odparowując, lub rocieńczyć bulionem.
Kiedy zupa się gotuje, miksujemy rukolę z oliwą i szczyptą soli. Przelewamy do słoiczka, taką oliwę możemy przechowywać w lodówce aż do tygodnia.

Zupę podajemy w głębokich talerzach, z porządnym kleksem rukolowej oliwy, garścią pestek dyni i czarnym pieprzem

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
http://www.coutellerie.pl/

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0