UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Darmowa dostawa przy zakupie powyżej 50zł! Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta

Zupa Pho ze świeżym szczypiorkiem

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 2
  • imbir kawałek o długości 5 cm
  • anyż 1 gwiazda
  • cynamon 1 kora
  • zielone papryczki chili 2
  • antrykot 1/2 kg
  • sos rybny 2 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • trawa cytrynowa 1
  • marchew 1
  • cebula dymka
  • makaron ryżowy 250 g
  • sok z limonek 2
  • kiełki mung garść
  • cięty szczypiorek 1 pęczek

sposób przyrządzenia

Ząbek oraz cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i podsmaż na 4 łyżkach oleju rzepakowego/ryżowego, aż się zeszkli. Dodaj starty imbir, anyż, cynamon i pokrojony na cienkie plasterki antrykot. Podsmaż całość przez kilka minut, aż mięso będzie złociste. Wlej sos rybny, sojowy, wrzuć trawę cytrynową oraz ¾ posiekanego chili i wymieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki pod kątem niczym bagietka.
Zalej całość 1,5 litra wody i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 20-25 minut. Następnie wrzuć makaron i ugotuj w bulionie. Dopraw bulion cukrem oraz solą.
Nalej bulion do dużych misek, skrop sokiem z limonki, posyp kiełkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Przepis i zdjęcie: Tomek Woźniak

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0