Sałatka z czerwonej kapusty, buraka, rukwi wodnej z glazurowanymi rzodkiewkami, kozim serem i szczypiorkiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- czerwona kapusta 1/4 główki
- średni burak 1
- rukiew wodna 2 doniczki
- rzodkiewka pęczek
- masło 1 łyżka
- woda 50 ml
- cukier 1 plaska łyżka
- szczypiorek 1 doniczka
- miękki kozi ser 200 g
- sól i pieprz do smaku
- do polania: ocet z czerwonego wina i oliwa
sposób przyrządzenia
Kapustę posiekać. Buraka pokroić na cieniutkie plasterki. Rzodkiewki przekroić na połówki, podsmażać na patelni z masłem. Dodać plastry buraka i posolić. Wlać wodę, gotować a gdy odparuje dodać cukier i smażyć jeszcze chwilę aż się skarmelizuje. Wszystkie składniki na sałatkę połączyć. Posypać posiekanym szczypiorkiem, pokruszonym serem i polać oliwą i octem. Doprawić.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc i Zosia Różycka