Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

tofu tikka masala z kolendrą

  • zupy
  • 2
  • 1 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • kolendra 1 doniczka
  • kalafior 1 główka
  • naturalne tofu 180 g
  • duża cebula 1 sztuka
  • świeże pomidory 450 g
  • mielone ziarna kolendry 1/2 łyżeczki
  • garam masala 1 łyżeczka
  • sproszkowany imbir 1/2 łyżeczki
  • kumin 3/4 łyżeczki
  • wędzona papryka 3/4 łyżeczki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 3/4 łyżeczki
  • cynamon 1/4 łyżeczki
  • cukier szczypta
  • olej rzepakowy
  • sezam do posypania

sposób przyrządzenia

Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj tofu i smaż, aż się porządnie zarumieni. Zdejmij tofu z patelni. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Na tej samej patelni, na której było smażone tofu, rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj kalafior i smaż ze szczyptą soli, aż zmięknie i się lekko zarumieni. Odstaw na bok. 

Rozgrzej głęboką patelnię, wsyp na dno wszystkie przyprawy, smaż przez 1 minutę. Wlej 4 łyżki oleju i od razu dodaj pokrojoną drobno cebulę. Smaż całość przez kolejne 2 minuty. Dodaj pokrojone wcześniej w mniejsze kawałki pomidory i kolendrę. Zmniejsz ogień i gotuj sos, aż pomidory się rozpadną, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Lekko przestudź, zmiksuj na gładki i gęsty sos. Dopraw solą oraz pieprzem.

Sos podawaj z tofu, kalafiorem i świeżą kolendrą.



udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0