tofu tikka masala z kolendrą
- zupy
- 2
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kolendra 1 doniczka
- kalafior 1 główka
- naturalne tofu 180 g
- duża cebula 1 sztuka
- świeże pomidory 450 g
- mielone ziarna kolendry 1/2 łyżeczki
- garam masala 1 łyżeczka
- sproszkowany imbir 1/2 łyżeczki
- kumin 3/4 łyżeczki
- wędzona papryka 3/4 łyżeczki
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- kurkuma 3/4 łyżeczki
- cynamon 1/4 łyżeczki
- cukier szczypta
- olej rzepakowy
- sezam do posypania
sposób przyrządzenia
Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj tofu i smaż, aż się porządnie zarumieni. Zdejmij tofu z patelni. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Na tej samej patelni, na której było smażone tofu, rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj kalafior i smaż ze szczyptą soli, aż zmięknie i się lekko zarumieni. Odstaw na bok.
Rozgrzej głęboką patelnię, wsyp na dno wszystkie przyprawy, smaż przez 1 minutę. Wlej 4 łyżki oleju i od razu dodaj pokrojoną drobno cebulę. Smaż całość przez kolejne 2 minuty. Dodaj pokrojone wcześniej w mniejsze kawałki pomidory i kolendrę. Zmniejsz ogień i gotuj sos, aż pomidory się rozpadną, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Lekko przestudź, zmiksuj na gładki i gęsty sos. Dopraw solą oraz pieprzem.
Sos podawaj z tofu, kalafiorem i świeżą kolendrą.