UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Paneer w sosie szpinakowym z kolendrą

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • cytryna 4 łyżki
  • tłuste mleko (świeżego, nie UHT), min 3,2% 2 litry
  • świeży szpinak 750 g
  • masło 2 łyżki
  • śmietana 1 łyżka
  • cebula 1 mała
  • papryczka chili
  • czosnek 4 ząbki
  • świeży korzeń imbiru ok 2 cm
  • kolendra lub kolendra cięta listki z 2 doniczek lub ok 60 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • garam masala 1/4 łyżeczki
  • kmin rzymski 1/4 łyżeczki

sposób przyrządzenia

Gotujemy mleko na średnim ogniu. Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy moc palnika, dodajemy sok z cytryny i cały czas mieszamy. Po chwili mleko zacznie się ścinać, a w garnku pojawią się drobne grudki. Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu przelewamy mleko przez gazę, odsączając powstałe grudki od mleka. Zawijamy paneer w gazę i przyciskamy czymś ciężkim na ok. 30-40 min. pozwalając serowi nabrać kształtu. Po tym czasie przekładamy ser do lodówki.

Liście szpinaku płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W garnku gotujemy 1,5 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy liście szpinaku. Gotujemy na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i miksujemy blenderem szpinak.

Papryczkę chilli, czosnek i imbir siekamy drobno (lub miksujemy blenderem). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kmin rzymski. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę, pastę z czosnku, imbiru i papryczki i  posiekaną kolendrę. Całość smażymy na małym ogniu  ok. 4 minuty, a następnie wlewamy na patelnię szpinak. Dusimy wszystko ok. 5 minut, dodajemy sól i garam masalę.

W tym czasie kroimy ser na kwadraty. Dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy masło i śmietanę. Całość ponownie mieszamy. Możemy podawać z ryżem basmati lub chlebkami naan lub chapati.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0