UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Puree z tymiankiem i grzybami w sosie balsamicznym, z szałwią i kolendrą

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • śmietana 12% 1/2
  • masło 100 g
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek kilka gałązek
  • cukier 1/2 szklanki
  • ocet balsamiczny 1/2 szklanki
  • grzyby (borowiki, podgrzybki) 1/2 kg
  • czerwona cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • szałwia 1/2 listków z doniczki
  • kolendra kilka listków

sposób przyrządzenia

Masło rozpuszczamy i mieszamy ze śmietaną. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ugniatamy i dodajemy śmietanę z masłem, posiekany tymianek i przyprawy. Mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji.
Cukier rozpuszczamy na karmel, dodajemy ocet i gotujemy do zgęstnienia. Grzyby myjemy i podsmażamy na maśle z cebulą, szałwią i czosnkiem. Dodajemy sos balsamiczny i jeszcze chwilkę podsmażamy. Wykładamy na puree i dodajemy kolendrę.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0