UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Przepiórki z daktylami, świeżą kolendrą i tymiankiem

  • Drób

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • przepiórka 2
  • czerwone winogrona kiść
  • pomarańcza 2
  • suszone daktyle kilka
  • średni, dojrzały granat 1
  • czerwone wino 100 ml
  • masło kilka łyżek
  • świeża kolendra 1/2 pęczka
  • tymianek kilka gałązek
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • marynowana papryczka chili 2-3 strączki
  • gwiazdki anyżu
  • sól i pieprz

sposób przyrządzenia

Przepiórki oczyścić, umyć i osuszyć. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Pod skórę, od strony piersi włożyć część masła. Pomarańcze sparzyć i obrać ze skórki. Skórkami wymieszanymi z tymiankiem nafaszerować wnętrza przepiórek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przepiórki około 20-25 minut do ładnego zezłocenia. Warto piec je najpierw połowę czasu piersiami do dołu, a następnie dopiekać piersiami do góry by były bardziej soczyste. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić daktyle i winogrona.

Dodać filety z pomarańczy i smażyć kilka minut. Podlać winem, wrzucić anyż, kmin rzymski i papryczki chili. Dusić aż daktyle i winogrona zmiękną i płyn się zredukuje tworząc sos. Z wnętrza przepiórek usunąć skórki z pomarańczy, przekroić je na pół i delikatnie poddusić razem z owocami. Podawać obficie posypane siekaną świeżą kolendrą i ziarnami wyłuskanymi z dojrzałego granata.

Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0