UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta z mascarpone i pastą ziołową na maślano-szałwiowym kruchym spodzie

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • kruchy spód:
  • masło 100 g
  • mąka 200 g
  • cukier 50 g
  • posiekane listki szałwii garść
  • sól duża szczypta
  • jajka 1
  • nadzienie:
  • cukier 80 g
  • jajka 2
  • mascarpone 500 g
  • skórka starta z cytryny
  • pasta ziołowa:
  • bazylia 1/2 pęczka
  • mięta 1/2 pęczka
  • melisa 1/2 pęczka

sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki na kruchy spód miksujemy dodając pod koniec jajko. Ciasto zagniatamy, wałkujemy, wylepiamy nim formę nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie – dobrze miksujemy jajka z cukrem, mascarpone i skórką z cytryny.Żeby otrzymać ziołową pastę miksujemy zioła z odrobiną oliwy z oliwek. Masę z mascarpone wylewamy na podpieczony spód a wierzch dekorujemy pastą ziołową. Pieczemy około 35 min. w 180 stopniach. Podajemy ze świeżymi listkami ziół i owocami.

Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0