Brzoskwinie i morele z miętą i melisą pod kruszonką z lodami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- duża brzoskwinia 3
- morela garść
- listki mięty 1 doniczka
- listki melisy 1 doniczka
- sok z połowy cytryny
- zimne masło, pokrojone w kostkę 70 g
- mąka 1/2 szklanki
- cukier 1/4 szklanki
- śmietanka kremówka 350 ml
- mleko 300 ml
- cukier ciemny muscovado 75 g
- cynamon łyżeczka
- sól szczypta
- żółtka 5
- cukier 45 g
- gałka muszkatołowa szczypta
- laska wanilii
sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, połącz aby powstała sypka kruszonka. Odstaw do lodówki.W garnku umieść śmietanę, mleko, cukier muscovado, cynamon, gałkę i ziarenka z laski wanilii oraz laskę wanilii. Podgrzej całość, mieszając, ale uważając aby nie zagotować. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. W misce umieść żółtka z cukrem. Miksuj aż uzyskasz puszystą konsystencję. Postaw garnek na małym ogniu, wyjmij laskę wanilii, dodaj masę z żółtek i zamieszaj, nadal uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Odstaw na bok i poczekaj do całkowitego wystygnięcia. Przelej masę do foremki i włóż do zamrażalki na 5-8 godzin.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj brzoskwinie i morele. Pokrój w cząstki, umieść w owoce w naczyniu żaroodpornym. Posiekaj melisę i miętę, dodaj do owoców, skrop sokiem z cytryny. Delikatnie zamieszaj. Umieść owoce w piekarniku na ok 10-15 minut aby zmiękły. Wyjmij naczynie, posyp owoce kruszonką i piecz aż ładnie się zarumieni. Gotowe owoce podawaj z listkami mięty i melisy oraz lodami.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com