Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

placki z winogronami i melisą

  • Desery
  • 2
  • 20 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • melisa 2 garści
  • mleko 200 ml
  • woda mocno gazowana 100 ml
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 300 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżka
  • sól szczypta
  • winogron kiść
  • miód, syrop klonowy lub cukier puder
  • masło klarowane

sposób przyrządzenia

Winogrona umyj i osusz, przekrój na pół. Melisę posiekaj. Do miski wbij jajko, dodaj mleko, ekstrakt i wodę gazowaną. Dodaj szczyptę soli. Za pomocą ręcznego miksera połącz składniki, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki wmieszaj owoce i melisę. 

Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na patelnię, smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki będą rumiane. 

Gotowe placuszki możesz podać z jogurtem naturalnym, śmietaną, melisą oraz miodem lub cukrem pudrem. 

*polewa z cukrem pudrem to 10 łyżek cukru pudru połączone z 4-5 łyżkami mleka.



udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0