placki z winogronami i melisą
- Desery
- 2
- 20 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- melisa 2 garści
- mleko 200 ml
- woda mocno gazowana 100 ml
- jajko 1 sztuka
- mąka pszenna 300 g
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- ekstrakt z wanilii 1 łyżka
- sól szczypta
- winogron kiść
- miód, syrop klonowy lub cukier puder
- masło klarowane
sposób przyrządzenia
Winogrona umyj i osusz, przekrój na pół. Melisę posiekaj. Do miski wbij jajko, dodaj mleko, ekstrakt i wodę gazowaną. Dodaj szczyptę soli. Za pomocą ręcznego miksera połącz składniki, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki wmieszaj owoce i melisę.
Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na patelnię, smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki będą rumiane.
Gotowe placuszki możesz podać z jogurtem naturalnym, śmietaną, melisą oraz miodem lub cukrem pudrem.
*polewa z cukrem pudrem to 10 łyżek cukru pudru połączone z 4-5 łyżkami mleka.