Realizujemy wyłącznie zamówienia od 60 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Placki z batatów z kolendrą i oregano

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • bataty 500 g
  • mąka pszenna 50 g
  • świeża kolendra garść
  • oregano 1/2 garści
  • starta skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
  • drobno posiekane chili 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz szczypta
  • kurkuma łyżeczka
  • za'atar 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • olej do smażenia
  • czarnuszka szczypta

sposób przyrządzenia

Batata zawiń w folię do pieczenia i piecz w temperaturze 220 stopni aż będzie całkowicie miękki. Odstaw do ostudzenia. Wyjmij miąższ batata i rozgnieć widelcem, dodaj mąkę, posiekane zioła i przyprawy. Na koniec zetrzyj chilli i skórkę z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię. Łyżką nakładaj niewielkie porcje, delikatnie rozpłaszcz je aby były płaskie. Smaż aż ładnie się zarumienią. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0