UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Placuszki z cukinii z bazylią i oregano

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • duża cukinia 1
  • mąka orkiszowa 125 g
  • mleko migdałowe 125 ml
  • jajko 1
  • starty długodojrzewający ser 30 g (plus trochę do posypania)
  • masło klarowane do smażenia
  • listki świeżego oregano 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżki
  • czerwona papryka 1
  • pomidory 150 g
  • czosnek 1 ząbek
  • świeża bazylia garść
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Zacznij od przygotowania sosu. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyj paprykę i pomidory. Paprykę oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze razem z pomidorami i czosnkiem w łupinie. Skrop olejem i piecz aż papryka stanie się miękka. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, solidnie posyp solą i odstaw na bok na minimum 10 minut. Do miski wbij jajko, wlej mleko. Zmiksuj. Dodaj mąkę i gałkę. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu i ponownie zmiksuj. Cukinie odciśnij z namiaru wody. Przełóż na czystą ściereczkę i raz jeszcze mocno ściśnij. Dodaj do ciasta. Wrzuć też starty ser i oregano. Delikatnie połącz składniki ciasta. Wyjmij blachę z pieca. Wrzuć całość do blendera, dodaj bazylię i zmiksuj na gęsty sos (wcześniej zdejmij łupinę z czosnku). Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Za pomocą łyżki delikatnie nakładaj ciasto na kształt placków. Smaż z jednej strony aż się ładnie zarumienią i przełóż na drugą lekko dociskając do patelni. Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy i przykryj folią do pieczenia aby nie traciły ciepła. Placki podawaj z sosem, startym serem i świeżymi ziołami.

Zdjęcie i przepis: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0