Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Czekoladowe Cannoli z kremem bazyliowym i tymiankiem.

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • naturalne kakao 1/2 szklanki
  • sól szczypta
  • miękkie masło 2 łyżki
  • jajka 2
  • mleko 1/4 szklanki
  • miód 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietanka 200 ml
  • posiekana świeża bazylia szklanka
  • cukier 2 łyżki
  • czekolada deserowa 50 g
  • świeży tymianek kilka gałązek

sposób przyrządzenia

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i sól. W drugiej misce miksujemy jajka, mleko, masło i miód, po czym dodajemy całość do miski z mąką. Mieszamy i zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt klejące, podsypujemy mąką). Zagniecione ciasto dzielimy na pół.

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kwadraty na wymiar foremki cannoli. Foremki natłuszczamy i przyklejamy do nich ciasto. Smażymy na rozgrzanym oleju ok 1 min. Wyjmujemy ostrożnie z foremek i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie zagotowujemy śmietankę z cukrem, dodajemy posiekaną bazylię, podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut. Następnie miksujemy całość blenderem i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym całość przecedzamy i chłodzimy ok. 5 minut w zamrażarce. Do miski wkładamy serek mascarpone, dolewamy kremówkę i ubijamy na krem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tymianek siekamy. Wystudzone cannoli smarujemy na brzegach czekolada i posypujemy tymiankiem. Ubity krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki cannoli. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com/

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0