Czekoladowe Cannoli z kremem bazyliowym i tymiankiem.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- naturalne kakao 1/2 szklanki
- sól szczypta
- miękkie masło 2 łyżki
- jajka 2
- mleko 1/4 szklanki
- miód 2 łyżki
- olej do smażenia
- serek mascarpone 250 g
- śmietanka 200 ml
- posiekana świeża bazylia szklanka
- cukier 2 łyżki
- czekolada deserowa 50 g
- świeży tymianek kilka gałązek
sposób przyrządzenia
W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i sól. W drugiej misce miksujemy jajka, mleko, masło i miód, po czym dodajemy całość do miski z mąką. Mieszamy i zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt klejące, podsypujemy mąką). Zagniecione ciasto dzielimy na pół.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kwadraty na wymiar foremki cannoli. Foremki natłuszczamy i przyklejamy do nich ciasto. Smażymy na rozgrzanym oleju ok 1 min. Wyjmujemy ostrożnie z foremek i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie zagotowujemy śmietankę z cukrem, dodajemy posiekaną bazylię, podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut. Następnie miksujemy całość blenderem i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym całość przecedzamy i chłodzimy ok. 5 minut w zamrażarce. Do miski wkładamy serek mascarpone, dolewamy kremówkę i ubijamy na krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tymianek siekamy. Wystudzone cannoli smarujemy na brzegach czekolada i posypujemy tymiankiem. Ubity krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki cannoli. Przechowujemy w lodówce.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com/