Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Placki dyniowe z szałwiowym beurre noisette

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • dobre masło 100 g
  • liście szałwii 1 doniczka
  • puree z dyni 1 szklanka
  • mąka 1 i 1/3 szklanki
  • maślanka 1/3 szklanki
  • dobry parmezan 1/3 szklanki
  • jajka 1
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • sól i pierz
  • masło lub olej do smażenia odrobina

sposób przyrządzenia

Mieszamy oddzielnie składniki mokre (puree z dyni, maślankę i roztrzepane jajko) oraz suche (mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia). Łączymy zawartość obu misek przy pomocy szpatułki, dodajemy parmezan i mieszamy jak najkrócej. Smażymy placuszki na leciutko natłuszczonej patelni.
Aby zrobić beurre noisette, rozpuszczamy w garnuszku masło, dodajemy listki szałwii i smażymy na na średnim ogniu przez kilka minut. Kiedy masło będzie ciemnozłote zdejmujemy z palnika i wieńczymy nim każdą porcję dyniowych placków, na wierzchu układając chrupiącą szałwię.

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
www.coutellerie.pl

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0