placuszki z pieczonym rabarbarem i melisą
- śniadania
- 2
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- rabarbar 2 łodygi
- cukier 3 łyżki
- sok z jednej pomarańczy
- melisa garść
- płynny miód
- jogurt waniliowy
- skórka otarta z połowy limonki
- maliny garść
- truskawki garść
- mąka pszenna 250 g
- mleko 250 ml
- jajko 1 sztuka
- sól szczypta
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- masło lub olej rzepakowy do smażenia
sposób przyrządzenia
Rabarbar umyj i pokrój w mniejsze cząstki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Wymieszaj z cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec pieczenia dodaj porwaną melisę. Aby przygotować placuszki, do kielicha blendera wrzuć wszystkie wymienione składniki. Miksuj, aż masa będzie jednolita. Masę odstaw na minimum 30 minut. Placki smaż na tłuszczu z obu stron, aż będą zarumienione.Placuszki podawaj z jogurtem, owocami, miodem oraz melisą, aż nabiorą koloru.