pascha z czekoladkami, orzechami oraz melisą
- Desery
- 6
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- melisa 1/3 doniczki
- tłusty twaróg tłustego twarogu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- masło 90 g
- śmietanka 30% 100 ml
- żółtka 3
- cukier puder 100 g
- garść czekoladek w kształcie jajek
- garść słupków migdałów
- sól 1/4 łyżeczki
sposób przyrządzenia
Do miski przełóż żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Ubij na puszystą masę. W rondlu podgrzej śmietankę do 90 stopni C. Jeszcze gorącą przelewaj stopniowo do misy z żółtkami. Miksuj aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia.
W misce utrzyj masło z resztą cukru. Dodaj twaróg oraz skórkę z pomarańczy. Połącz składniki. Wlej ostudzoną śmietankę. Wymieszaj.
Orzechy i czekoladki pokrój na mniejsze cząstki. Melisę posiekaj. Połącz z resztą składników. W misce umieść większe sito z drobnymi dziurkami. A w nim ściereczkę. Całą masę przełóż na materiał i wyrównaj. Dociśnij talerzem i odstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przełóż deser na talerz. Udekoruj czekoladkami, orzechami oraz melisą. Przechowuj w lodówce.