Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

MAZUREK Z CYTRYNOWYM KREMEM, MELISĄ I BEZĄ

  • Desery
  • 6
  • 2 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • Kruche ciasto:
  • zimne masło 250 g
  • szczypta soli
  • lodowata woda 1-3 łyżki
  • mąka pszenna 500 g
  • cukier 100 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem:
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • drobno posiekana melisa garść
  • cukier 100 g
  • szczypta soli
  • masło 60 g
  • Beza:
  • 2 białka jaj
  • cukier 90 g
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Dodatkowo:
  • foremki na małe mazurki
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Aby przygotować bezę, wbij do miski białka jaj. Dodaj sól i zacznij ubijać na wysokich obrotach aż powstanie biała, sztywna piana. Powinna być tak mocno ubita, aby nie wypadła z miski, kiedy się ją przechyli. Stopniowo dodawaj cukier. Cały czas mocno ubijając białka. Białka na bezę powinny być lśniące. Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj małe bezy na papier do pieczenia wyłożony na blasze. Bezy susz w 100 stopniach C tryb pieczenia góra-dół. Przez 45-60 minut. Pozostaw do wystudzenia. 

Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, przełóż do miski. Zagniataj ciasto, aż składniki zaczną się łączyć. Na koniec dodaj wodę, dzięki której wszystkie składniki połączą się w całość. Ciasto podziel na części. Wyłóż ciastem foremki. Ponakłuwaj wyłożone ciasto widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez 20-25 minut. Całkowicie wystudź. 

Aby przygotować krem cytrynowy, do metalowej miski wbij jajka, dodaj sok i skórkę z cytryny, sól oraz cukier. Połącz składniki. W małym rondlu zagotuj wodę. Postaw miskę na garnku, tak aby woda nie dotykała dna miski. Dodaj masło oraz melisę. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a krem zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. 

Mazurek będzie gotowy, kiedy kruche ciasto napełnisz kremem cytrynowo-melisowym, przykryjesz bezą oraz świeżą melisą. Mazurki przechowuj w lodówce. 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0