UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Darmowa dostawa przy zakupie powyżej 50zł! Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta

Mini tarty z melisą i limonką

  • Desery
  • 4 porcje
  • 60 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • migdały 100 g
  • wiórki kokosowe 60 g
  • daktyle bez pestek 100 g
  • margaryna do pieczenia/olej 2 łyżki
  • sól szczypta
  • nerkowce(moczone przez noc) 100g
  • dojrzałe awokado 2
  • margaryna 60g
  • soku z limonki 3 łyżki
  • łyżeczka startej skórki z limonki
  • duża garść świeżej melisy (posiekanej)
  • miod lub syrop klonowy 100 g

sposób przyrządzenia

Migdały, wiórki kokosowe i sól mielimy w blenderze na proszek. Dodajemy daktyle i margarynę lub olej kokosowy i miksujemy całość do uzyskania lepkiej masy. Formę na 12 babeczek wykładamy papierowymi wkładami i na ich dnie umieszczamy masę, ugniatając ją porządnie palcami. W tym czasie miksujemy w blenderze składniki na masę. Pozwalamy blenderowi pracować 1-1,5 minuty, by całość była gładka, bez grudek. Masę wylewamy do foremek, a wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi i startą skórką limonki. Formę umieszczamy w zamrażalniku na ok. godzinę. Tarty wyjmujemy 10 minut przed podaniem, by nieco się rozmroziły.

Przepis: Żaneta Rzezińska /Oh Meal

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0