UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Darmowa dostawa przy zakupie powyżej 50zł! Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta

Ciasto wielkanocne z szafranem, melisą i miętą

  • Desery
  • 10
  • 1 godzina

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • jaja 6
  • cukier 350g
  • olej rzepakowy 205 g
  • melisa pół pęczka
  • ocet jablkowy łyżeczka
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • sól szczypta
  • skorka otarta z jednej pomarańczy
  • mąka pszenna 160 g
  • mąka ziemniaczana 160 g
  • szafran 0,12 g
  • ciepla woda 5 łyżek
  • sok z pomarańczy 70 ml
  • cukier puder 170 g
  • mięta do ozdoby

sposób przyrządzenia

Do miseczki wlej 5 łyżek ciepłej wody. Dodaj szafran i odstaw na 10 minut. Przecedź szafran. Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj. Wlej olej, wodę po szafranie oraz ocet. Połącz składniki. Dodaj posiekaną melisę, sól i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. Na koniec stopniowo dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto.

Formę do pieczenia wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przelej ciasto. Wyrównaj. Piecz przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania czystego patyczka.

Aby przygotować polewę połącz cukier z sokiem tak aby nie było grudek cukru pudru.

Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Polej polewą i posyp melisą oraz miętą.

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0