Ciasto wielkanocne z szafranem, melisą i miętą
- Desery
- 10
- 1 godzina
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
Do miseczki wlej 5 łyżek ciepłej wody. Dodaj szafran i odstaw na 10 minut. Przecedź szafran. Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj. Wlej olej, wodę po szafranie oraz ocet. Połącz składniki. Dodaj posiekaną melisę, sól i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. Na koniec stopniowo dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przelej ciasto. Wyrównaj. Piecz przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania czystego patyczka.
Aby przygotować polewę połącz cukier z sokiem tak aby nie było grudek cukru pudru.
Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Polej polewą i posyp melisą oraz miętą.