BAJGIEL Z WĘDZONĄ RZODKIEWKĄ, RUKWIĄ WODNĄ I KOPERKIEM
- wege
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- bajgle 2
- rzodkiewka pęczek
- rukiew wodna 1 doniczka
- koper pół pęczka
- serek do smarowania, np. chrzanowy 4 łyżki
- sól wędzona 3/4 łyżki
- sos sojowy 1 łyżka
- ocet jabłkowy 3 łyżki
- gorąca woda 5 łyżek
sposób przyrządzenia
Dzień wcześniej umyj rzodkiewki. Odetnij liście (liście możesz dodać do kanapki, sałaty albo pesto). Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć je do słoika. Zalej octem i sosem sojowym. Dodaj 2 łyżki posiekanego koperku. W oddzielnym naczyniu rozpuść sól w gorącej wodzie. Kiedy woda ostygnie wlej ją do słoika z rzodkiewkami. Zalej wodą tak aby wszystkie rzodkiewki były zakryte płynami. Słoik zakręć i mocno potrząśnij aby składniki się połączyły. Wstaw do lodówki na minimum 8 godzin. Bajgle przekrój. Podpiecz przez 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Wysmaruj serkiem. Rukiew umyj i połóż na kanapce. Przykryj rzodkiewkami. Dodaj resztę kopru i zamknij drugą połówką bajgla.