Bez mięsa
Potrawy wegetariańskie i wegańskie zyskują na popularności – kuchnia bezmięsna jest zdrowa i pozytywnie wpływa na stan planety. Ugotowanie posiłku bez mięsa nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Możliwości są nieograniczone – ziemniaki, makaron, ryż, kasze i warzywa można przygotowywać na tysiące sposobów. Jeśli dobrze doprawisz danie i dodasz na wierzch dobry ser, możesz stworzyć wyborną potrawę na obiad lub na kolację. Pasztet warzywny, gulasz grzybowy czy gnocchi ze szpinakiem i śmietaną będą ciekawą odmianą na świątecznym stole.
Jeżeli zastanawiasz się, jak przygotować ciekawe, kuszące smakiem i zapachem dania bez mięsa, wypróbuj nasze przepisy. Poszerzą one Twoje kulinarne możliwości o posiłki z dodatkiem świeżych ziół, takich jak bazylia, kolendra, lubczyk i oregano. Polecamy włączyć do diety rośliny strączkowe, które są doskonałym źródłem białka i błonnika. Wegańskie pasztety na ich bazie, wzbogacone pietruszką czy tymiankiem nie ustępują tym wykonanym z mięsa. Są po prostu pyszne!