Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Klopsiki z sosem dyniowym, bazylią i oregano

  • wege
  • 4
  • 1 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • Sos:
  • puree z dyni * 500 g
  • pomidory w puszce 400 g
  • ketchup 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • pasta chilli 3/4 łyżeczki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • bazylia 3/4 pęczka
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 18% kilka łyżek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Klopsiki:
  • oregano garść
  • ciecierzyca z puszki 400 g
  • ziemniak ugotowany i wystudzony 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 10-15 łyżek
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • ostra papryka 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 2 łyżki

sposób przyrządzenia

Przygotowanie: 

Ciecierzycę odcedź z zalewy. Przełóż do blender. Na patelni krótko podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz ziemniaka. Przełóż do blendera. Wbij jajko. Zmiksuj. Dodaj oregano, mąkę, sodę i resztę przypraw. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt luźna i klei się do dłoni, dodaj więcej mąki. Odstaw do lodówki na 30 minut. W momencie kiedy masa się schładza przygotuj sos. Ze schłodzonej masy formuj małe klopsiki. Obtocz je w roztrzepanych jajkach połączonych z mlekiem, mące ze szczyptą soli i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż nabiorą koloru. 

Aby przygotować sos zacznij od pokrojenia w nieregularną kostkę cebuli oraz czosnku. Podsmaż krótko na oleju. Do miksera wrzuć wszystkie składniki ( oprócz śmietany) i zmiksuj na gładką konsystencję. Sos przelej do głębokiej patelni i umieść w nim podsmażone wcześniej klopsiki. Zagotuj. Danie przełóż do miski, podawaj z kleksem śmietany, świeżymi ziołami, startym parmezanem i pieczywem. 

* Aby przygotować puree z dyni, najlepiej sięgnąć po małą sztukę dyni piżmowej. Przekroić ją wzdłuż. Posmarować niewielką ilością oleju rzepakowego. Przykryć folią do pieczenia i piec w temperaturze 220 stopni aż będzie zupełnie miękka. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić i za pomocą łyżki pozbyć się gniazd nasiennych. Resztę dyni wyskrobać i mamy gotowe puree. Dynię w takiej formie z powodzeniem można mrozić. 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0