Zupa chrzanowa z czosnkiem niedzwiedzim
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- POTRZEBUJESZ :
- 1 opakowanie czosnku niedźwiedziego
- 1/2 białej części pora
- 2 litry bulionu warzywnego
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 90 g tartego chrzanu ze słoiczka
- 120-150 ml śmietany 18%
- 1 cebulę
- 4 łyżki masła klarowanego
- jajka ugotowane na miękko
- kiełbaski białe roślinne (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz oraz pokrój w mniejsze cząstki. Cebulę oraz por pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło. Cebulę oraz por podsmaż na średnim ogniu ze szczyptą soli. Warzywa powinny się zarumieni
. Dodaj liście laurowe, oraz ziele angielskie. Wrzuć ziemniaki. Wlej bulion. Gotuj pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Za pomocą chochli odlej dwie łyżki zupy do mniejszej miseczki. Dodaj czubatą łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Przelej do garnka. Wymieszaj i dodaj resztę śmietany. Następnie łyżka po łyżce dodaj chrzan. Na koniec posiekany drobno czosnek niedźwiedzi. Zupę dopraw solą oraz pieprzem.
Kiełbaski pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej. Smaż je aż się zarumienią.
Zupę podawaj z jajkiem oraz kiełbaskami.