UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta. Pobierz kalendarz na 2021!

wege pasztet z pietruszką

  • 6
  • 60 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • zielona soczewica 180 g
  • kasza jaglana 140 g
  • cebula 1
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • czosnek 4 ząbki
  • por 1
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • sos sojowy 3 łyżki
  • garam masala 1,5 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pasta chili 2 łyżeczki
  • płatki drożdżowe 10 łyżek
  • ketchup 4 łyżki
  • pomidory suszone 6
  • kwiaty jadalne

sposób przyrządzenia

Soczewicę i kaszę ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż przez 4 minuty posiekaną cebulę, por i czosnek. Soczewicę, kaszę oraz warzywa przełóż do blendera. Dodaj przyprawy, suszone pomidory, ketchup, płatki drożdżowe oraz pietruszkę. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do foremki o wymiarach 12 cm na 22 cm. Formę wcześniej wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez 60 minut aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Wyjmij pasztet z piekarnika do wystudzenia w foremce na całą noc. W jeszcze ciepłym pasztecie za pomocą wykałaczki zrób otwory. Powtykaj w nie kwiaty. Podawaj z posiekaną natką pietruszki

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0