Ziołowa sałata z rostbefem i granatem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- rostbef 1/2 kg
- pestki z dużego granatu 1
- rukola 2 doniczki
- mięta 2 doniczki
- trybula (opcjonalnie) 1 doniczka
- szczypiorek 1 doniczka
- bazylia 1 doniczka
- bazylia czerwona 1 doniczka
- kolendra 1 doniczka
- pietruszka 1 doniczka
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa 1/3 szklanki
- musztarda Dijon 1 łyżeczka
sposób przyrządzenia
Umyty i osuszony rostbef w temperaturze pokojowej porządnie nasól, napieprz i natrzyj odrobiną oliwy. Połóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową i smaż po kilka minut z każdej strony, jeśli lubisz średnio wysmażone. Odstaw na 5 minut, aby odpoczęło. Wszystkie zioła wymieszaj, skrop oliwą wymieszaną z musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rostbef pokrój w plastry, połóż na sałatce ziołowej i posyp pestkami granatu.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka