zupa szparagowa z bazylią
- zupy
- 4
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- bazylia 1 pęczek
- zielone szparagi 1 pęczek
- duży ziemniak 1 sztuka
- mała cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej rzepakowy do smażenia
- olej z pestek dyni
- śmietana 30% 50 ml
- masło 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- bulion warzywny 800 ml
- gałka muszkatołowa 1/5 łyżeczki
- ser mozzarella 1 kula
sposób przyrządzenia
Szparagi umyj i odłam końcówki. pokrój w mniejsze cząstki (2-3 szparagi odłóż na bok). Ziemniaka obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło i 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i szczyptę soli. Podsmaż krótko. Dodaj czosnek i ziemniaka. Smaż przez minutę. Następnie wlej bulion i dodaj szparagi. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Odłożone wcześniej szparagi podsmaż na oleju, na patelni. Odstaw zupę do wystudzenia. Przelej zupę do kielichowego blendera. Dodaj bazylię oraz śmietanę. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawaj z mozzarellą, chlustem oleju z pestek dyni oraz podsmażonymi szparagami.