Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta z łososiem, porem i koperkiem

  • Święta

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ciasto:
  • mąka pszenna 200g
  • zimne masło 100g
  • jajko
  • szczypta soli
  • zimna woda 2-3 łyżki
  • farsz:
  • świeży łosoś (bez skóry) 300 g
  • średnie pory (biała część) 2 sztuki
  • oliwa 1 łyżka
  • śmietana 18% 150 ml
  • jajka 2 sztuki
  • starty żółty ser (np. gruyère, cheddar lub parmezanu) 1/2 szklanki
  • koperek 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

sposób przyrządzenia

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy jajko i wodę, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Łososia kroimy na niewielkie kawałki, pory myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pory przez około 10 minut, aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

W misce łączymy śmietanę, jajka, starty ser, posiekany koperek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pory i mieszamy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (ok. 24 cm średnicy). Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (z obciążeniem, np. fasolą lub kulkami ceramicznymi). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut. Na podpieczony spód wykładamy kawałki łososia, a na wierzch wylewamy masę jajeczno-śmietanową z porami.

Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Po upieczeniu odstawiamy tartę na kilka minut do przestygnięcia. Kroimy na porcje i podajemy.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0